12 Nisan 2014 Cumartesi

Elektrik Fatura Yatırma

Günümüzde kullanımı en fazla tercih edilen ve gün geçtikçe artan bir araç elektrik enerjisidir. Elektrik enerjisi ile, hayatımızın önemli yerlerini işgal eden bir çok ürün, bu araç ile çalışmaktadır. Bu da elektriğin önemini gözler önüne sermektedir. Elektrik kullanımı, doğal olarak kullanımına paralel olarak, belirli oranlarda ödeme yapılmasını gerekli kılar. Bu ödeme miktarı, genel itibari ile saat başına düşen kilowatt oranı ile hesaplanır. Yani, herhangi bir hanede kilowatt/ saat oranı, o hanenin, o dönemlik elektrik borcunu temsil eder. Bu oranın belirli katsayılarla çarpımı sonucu ise, fatura hesaplamalarını oluşturur.
Elektrik faturası, kişilerin elektrik tüketimleri karşılığında sorumlu olduğu bir yasal sorumluluktur. Bu sorumluluğun ortadan kalkması için, düzenli olarak, kişilerin dönemlik borçlarını ödemeleri gerekir. Bu şekilde, kişiler, elektrik hakkını kullanmış olur. Aksi halde bu haktan mahrum kalabilirler. Elektrik faturası yatırma işlemi, çeşitli şekillerde gerçekleşir. Bu yatırma işlemine geçmeden önce nerelerde ödeme yapılabileceği konusuna biraz değinelim. Öncelikle; elektrik faturaları ödeme, resmi kurum olan; Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, yani bilinen ve kullanılan adı ile Tedaş’ın resmi sitesi olan tedas.gov.tr den sorgulatılarak, online sitelerden yaptırabilirsiniz. Bunun yanında ptt şubelerinden yapabilirsiniz, yalnız bu noktada belirli bir miktar ödeme ücreti ödeyebilirsiniz. Bunun yanında anlaşmalı bankalardan da ödeme yapmak mümkündür. Genel itibari ile bu anlaşmalı bankalar, herhangi bir ekstra ücret talep etmemektedir. Bir diğer ödeme şekli ise, bazı anlaşmalı ödeme noktaları olan iş yerleridir. Yine bu yerlerde de belirli miktarlarda ödeme ücreti ödeyebilirsiniz. Elektrik fatura yatırma yolları bunlar. Peki ödeme şekilleri nasıl? Elektrik faturalarının yatırma şekilleri ise; nakit ödeme yolu ile olabileceği gibi bankalar için taahhütlü ödeme seçeneği ile de yapılabilir. Bu seçenekte, hesabınızın olduğu herhangi bir bankaya talimat ile bunu gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanında kredi kartları ile de yatırma yapılabilir.
Elektrik faturası yatırılırken, ödeme vaktinin geçmemesi, yani ödeme dönemleri arasında yapılmasına dikkat edilmelidir. Bu durumun göz ardı edilmesi durumunda, kişiler bazı problemler ile karşı karşıya kalabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder